8 tip voor tijdens je AVD examen!
- admin
- februari 28, 2021
- 8:32 pm
Tip 1: Bereid je goed voor op je AVD examen
Een goede voorbereiding is het halve werk. AVD examen is anders dan de AVB examen. Je krijgt nu te maken met verkeer. Verkeer is altijd onvoorspelbaar en als motor rijder ben je heel kwetsbaar. Tijdens je AVB examen heb je aan de examinator laten zien dat je de motor goed beheerst.Tijdens je AVB examen heb je al laten zien dat je je motor genoeg beheerst. Voor kandidaten die elke dag auto rijden is het AVD examen soms wat makkelijker omdat je immers de verkeer goed kent. Maar onderschat het niet want met motor zal je snel merken dat het anders rijden en dat je veel verder vooruit moet denken dan met auto rijden. De dag van je examen advieseren wij altijd om een uur ervoor te rijden. Maar hou er rekening mee dat je nog wel voor je examen genoeg tijd hebt om uit te rusten en bij te komen. Je moet altijd de les voor je examen zien als inkomen. Op youtube en andere platformen zijn veel informatie en filmpjes te vinden te je ook kan kijken voor je AVD examen.
Tip 2: Zorg dat je motorkleding goed zit
Bij veel rijscholen kan je kleding, helm, handschoenen etc. wel lenen. Maar wel advieseren wij om zelf motorkleding aan te schaffen op je maat. Want een goed zittende motorkleding voelt prettiger tijdens het rijden. Zorg wel dat je niet vlak voor je praktijkexamen je motorkleding koopt. Want je moet altijd wennen aan je motorkleding hoe het aanvoelt als je motor gaat rijden. Zo heb je ook een vertrouwd gevoel bij je motorkleding. Motorkleding knelt meestal in het begin en kan ook heel anders aanvoelen als je voor het eerste keer gaat rijden. Probeer daarom zeker paar blokuren te hebben gereden voor je je praktijkexamen ingaat.
Tip 3: Een foutje maken mag
We zijn mensen en dat houd dat we altijd wel een fout maken. Tijdens je AVD examen kan het zijn dat je iets wat later merkt of dat je een fout maakt. Hoe ga je dan om met zo een fout? Probeer het achter je te laten door niet eraan te denken en door te gaan met motor rijden. Probeer niet tijdens je AVD examen de examinator uit te hangen. Daarmee bedoelen we dat je niet jezelf moet beoordelen maar motor moet gaan rijden. Laat lekker het beoordelen aan de examinator over. Ga je je zelf toch beoordelen dan zal je merken dat je niet meer vooruitdenkt maar juist hele tijd denkt hoe je alles hebt uitgevoerd en of dat goed was. Fouten gebeuren tijdens elke examen en dat is normaal. Slaag je uiteindelijk voor je AVD examen zal je ook altijd slagen met een foutje. Als het maar niet een fout is dat verkeersveiligheid in gevaar brengt.
Tip 4: Wees niet teveel bezig met je snelheid
Probeer niet tijdens je examen alleen maar op je snelheid te letten. Vaak gebeurt het dat kandidaten zich teveel concentreren op het snelhedsmeter waardoor ze sommigen situaties missen. Als je niet op tijd een gevaar herkent kan dat heel gevaarlijk worden.
Met motor rijden kan het soms handig zijn om ongeveer 10% boven de maximumsnelheid te komen. Dat kan te maken met verkeersveiligheid of als je een situatie voor wilt zijn. Zoals tijdens het invoegen dat je niet achter een vrachtwagen invoegt. Hou er wel rekening mee dat na het inhalen of welke manoeuvre je uitvoert je weer snelheid gaat aanpassen naar de maximumsnelheid. Want waar het kan en mag houden we altijd de maximumsnelheid aan.
Tip 5: Rust goed uit voor je AVD examen
Heb je slecht geslapen of heb je nog de dag ervoor hard gewerkt? Dan ben je altijd minder snel met reageren en herken je vaak ook wat later. Daarom is een goede nachtrust heel belangrijk. Je hebt zoveel tijd, geld en moeite ingestoken dus neem daarom vooral je rust de dag voor je praktijkexamen.
Tip 6: Blijf kalm tijdens je praktijkexamen
Je rust bewaren tijdens een examen is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar probeer daarom goed voorbereid je AVD examen in te gaan. Op het moment dat je genoeg lessen hebt gevolgd ben je altijd zekerder van je wat je kan en mag doen. Zo bespaar je ook dat je te zenuwachtig gaat worden of de druk gaat voelen. We advieseren ook om je examendatum aan niemand te vertellen zodat je niet op de dag van je examen berichten en telefoontjes te krijgen met als bericht “Hou je rust!”. Ze bedoelen het goed maar het werkt meestal wel andersom om je de druk voelt om te presteren. Als je ook hele tijd denk dat je juist niet zenuwachtig moet zijn of rustig moet blijven dan ga je je zelf juist meer druk maken en zenuwachtiger worden omdat je eraan denkt. Ben je zenuwachtig? Laat het dan lekker gaan. Het is heel normaal dat je bepaalde spanning voelt omdat je een examen gaat doen. Probeer alleen te denken aan wat het je geleerd is tijdens de rijlessen. Hou je bezig met motor rijden en niks anders. Vraag ook altijd aan jezelf “Kan ik motorrijden?”. Als dat een ja is hoef je je nergens druk om te maken.
Tip 7: Kijken, kijken, kijken
Kijken, kijken en nog een kijken. Dat hoor je tijdens je lessen ook vaak maar hou het in je hoofd om het tijdens ook uit te voeren. Kijk je niet? Dan zie je meestal ook situaties te laat of juist helemaal niet. Zoals we al eerder hebben besproken ben je als motorrijder meer kwetsbaar in het verkeer. Daarom hoor je ook niet alleen tijdens je praktijkexamen maar in het algemeen altijd goed te kijken zodat je jezelf nooit in gevaar brengt.
Kijken is één van de belangrijkste aspecten tijdens het motorrijden, zo heb je waarschijnlijk reeds geleerd dat je moet kijken waar je heen wilt. Zorg ook altijd dat je waarneemt i.p.v. kijken. Wat is waarnemen? Waarnemen is denkend kijken. Dat houd in dat je niet snel moet kijken maar dat je ook even seconden voor jezelf gaat nadenken wat je hebt gezien!
Tip 8: Inhalen mag
Als motorrijder heb je waarschijnlijk al snel gemerkt dat je tijdens vaker moet inhalen dan met auto. Als motorrijder ben meer kwetsbaar in het verkeer en daarom is het belangrijk dat je altijd goed gezien word en zelf ook ziet. Probeer altijd te voorkomen dat je jezelf gaat verstoppen achter auto’s of andere verkeer. Probeer op te letten dat je jezelf niet in positie zet dat je tussen 2 vrachtwagens belandt.
Om meer zicht te hebben of gezien te worden vinden de examinators niet erg als je 10% boven je maximumsnelheid gaat. Let op het moment dat inhaalt, invoegt of uitvoegt niet op de examinator. Want stel je voor dat hij/zij je kwijtraakt dan kan je altijd even op een veilige plaats wachten (Stop & go opdracht). Vaak in zo een situatie vraagt de examinator al snel dat je even kan wachten op het moment dat je dat veilig kan.