Slide Tarieven Waarom Starter? Overstapservice Proefles Contact Gratis proefles Examens mail_outlineinfo@starterrijschool.nl 06 – 144 887 44

8 tip voor tijdens je AVD examen!

Tip 1: Bereid je goed voor op je AVD examen

Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat geldt ook voor je AVD examen. Tijdens je AVB examen heb je al laten zien dat je je motor genoeg beheerst. Tijdens het AVD examen moet je laten zien dat je jezelf ook in het verkeer goed staande kunt houden. Rijd je al dagelijks auto, dan zul je vermoedelijk minder moeite hebben met het AVD examen, het verkeer is dan immers minder overweldigend. Veel rijscholen geven hun leerlingen ook de mogelijkheid het uur voor hun praktijkexamen een les te boeken, op die manier heb je de mogelijkheid even ‘warm te draaien’ voordat je AVD examen begint. Vraag hier gerust om bij je rij-instructeur. 

Tip 2: Zorg dat je motorkleding goed zit

Goed zittende motorkleding is natuurlijk sowieso een must, maar zorg er ook voor dat deze motorkleding vertrouwd is. Veel beginnende motorrijders beginnen met kleding van hun rijschool, maar kopen naarmate de lessen vorderen steeds meer eigen motorkleding. Koop je vlak voor je praktijkexamen nieuwe motorkleding, gebruik dan bij voorkeur toch de motorkleding van je rijschool. Nieuwe motorkleding kan in het begin namelijk wat knellen of onwennig aanvoelen, iets wat je absoluut wilt voorkomen tijdens je AVD examen. Vandaar deze tip als nummer 2. 

Tip 3: Een foutje maken mag

Tijdens je AVD examen een foutje maken is natuurlijk enorm vervelend. Laat je echter niet meteen uit het veld slaan, één fout hoeft namelijk niet te betekenen dat je je examen niet haalt. Afhankelijk van de gemaakte fout kan de examinator veel vertrouwen in je krijgen op het moment dat je deze ook netjes oplost. Raak vooral niet gefrustreerd wanneer je een foutje maakt, maar probeer deze zo goed en zo rustig mogelijk op te lossen. Dit is af te zien in je rijgedrag en draagt bij aan een minder stressvol praktijkexamen.

Tip 4: Wees niet teveel bezig met je snelheid

Een maximale snelheid bestaat natuurlijk met een reden, maar precies de maximum snelheid opvolgen is niet altijd handig. Als vierde tip willen we dus meegeven niet teveel met je snelheid bezig te zijn. Overdrijven is natuurlijk ook een vak, als richtlijn zouden we daarom maximaal 10 km/u aanhouden. Wanneer de situatie ernaar vraagt, bijvoorbeeld bij een inhaalactie, mag je gerust 10 km/u harder rijden dan de maximum snelheid. Het is voor een examinator belangrijker dat je de situatie goed inschat en daar correct naar handelt dan dat je je op de kilometer vasthoud aan de maximum snelheid. 

Tip 5: Rust goed uit voor je AVD examen

Het klinkt zo eenvoudig, maar een goede nachtrust is belangrijk, zeker voor je AVD examen. Probeer dus te allen tijde 8 uur slaap te pakken en ga op tijd naar bed. Wanneer je uitgerust aan je praktijkexamen begint is het makkelijker je te focussen. Wil je echt zeker zijn van een goede nachtrust zorg dan voor een donkere slaapkamer, vermijd beeldschermen het uur voordat je gaat slapen en beperk alcohol en cafeïne. 

Tip 6: Blijf kalm tijdens je praktijkexamen

We bespraken hem al even bij tip 3, maar het is belangrijk kalm en rustig te blijven tijdens je AVD examen. Vergeet de verhalen die anderen je hebben verteld over hun examen, denk niet te veel na over je examinator en sta niet te lang stil bij een foutje wat je eventueel maakt. Door kalm te blijven tijdens het afleggen van je examen kun je je beter concentreren op het geen wat van je verwacht wordt, namelijk motorrijden. Heb je snel last van zenuwen of faalangst? Bespreek dit dan van tevoren met je rij-instructeur, deze kan je een passend advies geven voor hetgeen waar jij tegenaan loopt.

Tip 7: Kijken, kijken, kijken

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor je praktijkexamen, maar voor motorrijden in het algemeen. Kijken is één van de belangrijkste aspecten tijdens het motorrijden, zo heb je waarschijnlijk reeds geleerd dat je moet kijken waar je heen wilt. Rijden in het verkeer neemt uiteraard nog een extra aspect met zich mee, namelijk het verkeer zelf. Heb je dus wat meer tijd nodig om voor jezelf een inschatting te maken van een situatie, neem deze tijd dan. Gehaast je spiegels checken en weinig ‘waarnemen’ heeft geen zin en zal ongetwijfeld door je examinator opgemerkt worden.

Tip 8: Inhalen mag

We breien hier een beetje voort op tip nummer 4, inhalen mag, maar toch zie je het (te) weinig terug op een AVD examen. Een motorrijder is kwetsbaar in het verkeer, zorg er dus altijd voor dat je je op een veilige plaats op de weg bevind. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om tussen twee vrachtwagens te blijven rijden, ook al rijden zij wel de maximum snelheid. Het is dan verstandig om een inhaalmanoeuvre uit te voeren, dit doe je natuurlijk wel op een gepaste plek en met voldoende afstand . Wees niet bang dat je je examinator en rij-instructeur kwijt raakt, zij zorgen er wel voor dat ze je bijbenen, of vragen je vervolgens ergens even stil te staan.

Wil jij meer tips voor over motorrijden? Check dan de link hieronder.
Bron:
www.motorstof.nl