Hoe bespaar je op kosten met je rijbewijs?

De kosten voor rijlessen beginnen te stijgen. Dit wordt volgens experts veroorzaakt doordat het nu voor alle 16-jarigen in Nederland ook mogelijk is om op rijles te gaan. Hiermee wordt het aantal startende leerlingen zo groot, dat de belangstelling en de kosten voor rijles automatisch toenemen. Het CBR heeft cijfers bekendgemaakt in 2019 waarin zij de gemiddelde prijs van een rijopleiding bespreken. Volgens hen moet je zeker wel rekenen op kosten van €2400 euro. In dit gemiddelde totaalbedrag zitten wel twee herexamens inbegrepen, veel mensen dienen hun theorie of praktijkexamen namelijk minstens één keer over te doen. In deze blog lees je meer over de toenemende kosten en hoe jij wellicht tegen een vriendelijker tarief kunt starten met rijlessen.

Wat kost een rijbewijs halen gemiddeld?

De kosten voor een rijbewijs zijn gemiddeld bijna €2.400 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2019). Om het rijbewijs te halen, betaal je aan je rijschool en aan het CBR. De totale kosten hangen af van het aantal rijlessen en het aantal keren dat je examen doet. Starter Rijschool is de rijschool Den Haag en omstreken als het komt op krijgen wat je ervoor betaald hebt zonder extra kosten achteraf. Welke kosten kan je dan verwachten achteraf van rijscholen? Dat bespreken we aan het einde van de artikel meer over.

De gemiddelde kosten voor een rijbewijs halen zijn ruim €2.400. Hieronder hebben we de kosten voor jou op een rijtje gezet.

  • € 1.626,46  Rijlessen  (gemiddeld 38,56 lesuren x gemiddelde lesprijs € 42,18)
  • € 39,30 Gezondheidsverklaring CBR
  • € 88,80  Theorie-examen (gemiddeld 2,4 examens x kosten theorie-examen € 37,-)
  • € 536,25 Rijexamen (gemiddeld 2 rijexamens x kosten rijexamen € 120,- + kosten rijschool en 1 rijles vooraf aan examen)
  • € 90,-Tussentijdse toets (ruim 40% doet een tussentijdse toets, dus gemiddeld 0,4 toetsen x kosten tussentijdse toets € 120,- + kosten rijschool en 1 rijles vooraf aan toets)
  • € 40,- Rijbewijs aanvragen (gemiddeld per gemeente)
  • € 10,- Pasfoto’s voor rijbewijs
  • Totaal:  € 2.430,81

Stijgen de auto rijlessen elke jaar?

CBR stijgt elke jaar met de kosten voor de examens van bijna alle categorieën.

Corona-pandemie zorgt voor extra kosten:

CBR in een reactie: “Net als veel organisaties in Nederland wordt het CBR geraakt door de uitbraak van het coronavirus. De corona-pandemie zorgt voor extra kosten om de dienstverlening veilig te kunnen voortzetten. Daarnaast stijgen de kosten voor inkopen, sociale lasten en pensioenen en zijn verbeteringen nodig in IT en huisvesting om de kwaliteit van de dienstverlening op peil te houden. Om de impact van al deze ontwikkelingen op te vangen, zijn de tarieven voor het komend jaar verhoogd.”

LET OP! Extra kosten waar je altijd op moet letten bij een rijschool!

Naast de kosten van een rijles, theorie examen, praktijkexamen kunnen rijscholen zelf kiezen om extra kosten te verrekenen. Dat kunnen kosten zijn zoals aanmeldingskosten, administratiekosten, auto verhuur kosten Dit zijn de kosten wat geld voor de auto – rijlessen Den Haag. Als je gaat motor lessen Den Haag kunnen de rijscholen zelf meer kosten berekenen omdat je natuurlijk de motorkleding leent/huurt immers je die niet bezit.
Daarom advieseren wij altijd om goed uit te zoeken wat er in je les pakket zit om extra kosten te besparen. Vergelijk vooral een aantal rijscholen met elkaar om te kijken welke de voordeligste en beste deal aanbiedt.

Krijg ik me geld terug als ik niet alles les pakket hebt gebruikt?

Vaak is het bij rijscholen zo dat als je een rijles pakket neemt je verplicht alle lessen moet volgen of als je over hebt na het behalen van je rijbewijs ze het geld niet terug storten. Waarom doen ze dit? Na een proefles maakt de auto instructeur een indicatie over hoeveel rijlessen je nodig zal hebben en welke rijles pakket het beste bij je past. Om te zorgen dat je elke les benut van je pakket geven ze geen geld terug als je eerder stopt of eerder je rijbewijs behaald. Bij Starter Rijschool is het wel zo dat als je lessen over hebt je geld gewoon terug gestort krijgt! Dus je betaald altijd alleen de lessen die je echt hebt gebruikt. Heb je nog lessen over van je les pakket en je hebt je rijbewijs eerder behaald, dan krijg alle onbenutte lessen teruggestort. Dat vinden wij wel eerlijk!

Leer snel&makkelijk auto rijden

Bij Starter Rijschool zijn wij erg gedreven om jou in één keer te laten slagen. Onze rijks gecertificeerde instructeurs geven lessen die helemaal op jou afgestemd zijn door gebruik van een lesplan. Op die manier weet je altijd waar je aan toe bent. Door gebruik van moderne, goed onderhouden auto’s & motoren die goedgekeurd zijn door het CBR is rijbewijs halen geen enkel probleem!

De kosten vallen bij ons ook nog eens mee, omdat wij zowel op losse lessen of volledige pakketten mooie kortingen voor je klaar hebben staan.

Twijfel niet langer of je aan jouw rijlessen wil beginnen en maak gebruik van onze gratis proefles, om te kijken of onze rijschool bij je past.