Wat is de minimum leeftijd voor rijlessen?

Ben jij een tiener en wil je graag de leeftijd voor rijlessen weten? Dan is deze blog zeker iets voor jou! De leeftijd voor het mogen nemen van rijlessen, ligt in Nederland op 16,5 jaar. Vanaf deze leeftijd mag je legaal achter het autostuur kruipen. Maar let wel op, want de leeftijd waarop je mag afrijden ligt op 17 jaar. En vanaf dat moment heb je altijd een begeleider naast je in de auto nodig. Pas vanaf je 18e verjaardag mag je zelfstandig in de auto stappen. Dan is het volgens de Nederlandse wet legaal om jou alleen de weg op te laten gaan.

Leeftijd voor rijlessen: Te jong of verantwoord?

De leeftijd voor rijlessen in Nederland ligt op 16,5 jaar. Het fijne aan vroeg beginnen met je rijbewijs, is dat je vanaf je 18e dan meteen alle vrijheid hebt om te gaan en staan waar je maar wil. Terwijl je dit pas op je 19e of later zou kunnen, als je vanaf je 18e begint met het nemen van autorijlessen. Daarnaast is bewezen dat des te jonger je bent, des te meer je durft en een beter reactievermogen jouw zintuigen en spieren hebben. Vandaar dat het verstandig is om vanaf je 16,5e al te beginnen met rijlessen.

Daarnaast is de leeftijd voor rijlessen door verschillende instanties onderzocht. Uit deze onderzoeken is naar voren gekomen dat het wel degelijk verantwoord is om vanaf je 16,5e te beginnen met rijlessen. Op dat moment heb je vaak al veel besef omtrent wat de gevolgen van jouw acties kunnen zijn. Waardoor je doorgaans geen gevaren vormt en jij je verantwoordelijk voelt voor de veiligheid van jezelf, de instructeur en ook die van medeweggebruikers. De vastgestelde leeftijd voor rijlessen is dan ook zeker verantwoord.

Het doorlopen van de verschillende stadia voordat je zelfstandig kunt rijden

Zoals je al hebt gelezen ligt de leeftijd voor rijlessen nu op 16,5 jaar. Maar je kunt al eerder beginnen aan jouw theorie-examen. Deze mag je namelijk al op je 16e afleggen. Dat is handig, want je dient eerst je theorie-examen te behalen, voor je überhaupt mag overgaan op jouw praktijkexamen. Dat de leeftijd voor rijlessen zo jong is, heeft voor jou als lesser een aantal voordelen. Want wanneer jij jouw theorie-examen op je 16e haalt, kan je met 16,5 meteen beginnen met de rijlessen. En wanneer je 17 wordt, kan je dan al afrijden. Want dit mag alleen als je 17 jaar of ouder bent. Na het behalen van jouw rijbewijs op je 17e, dien je nog een jaar, namelijk tot je 18e, met een begeleider in de auto te rijden. Maar wanneer je 18 wordt, kan je dan direct al de weg op en beschik je al over de nodige rijervaring.

Alles wat je wil weten over STARTER Rijschool (Rijschool Den Haag)

Starter Rijschool (Rijschool Den Haag) staat al meer dan 10 jaar bekend als de rijschool waar je geen herkansing nodig hebt. Rijschool Den Haag Bij ons kan je direct beginnen met een gratis proefles. Wij houden zelf niet van wachten, vandaar dat je bij ons niet op een wachtlijst terecht komt. En wist je dat je bij ons ook terecht kunt voor een spoedpakket? Het is namelijk mogelijk om jouw rijbewijs samen met ons binnen 7, 10 of 14 dagen te halen. Wij doen er samen met jou alles aan om je in één keer te laten slagen. Je rijbewijs is een grote investering in je leven en daarvoor heb je een goede rijschool nodig. Wij begrijpen dat en daarom hebben onze instructeurs maar een taak. Dat is dat jou altijd de hoogste aandacht te geven om binnen no time je roze pasje te behalen. Kijk naar onze slagingspercentage op het site van CBR en op onze facebook pagina om te zien dat er al veel mensen je voor zijn geweest. Ook bespreken wij na elke rijles met je hoe het ging en wat we de les erna zullen uitproberen.