Is elke slaginspercentage betrouwbaar?

Het slagingspercentage is helaas niet altijd betrouwbaar. Een rijschool kan namelijk makkelijk adverteren met een hoge slagingspercentage, omdat het werkelijke slagingspercentage voor de klant niet of moeilijk terug te vinden is.

Daarnaast kan een kleine rijschool zijn rijexamens aanvragen via een grote organisatie, maar dit kan ook andersom. Deze uitslagen staan dan wel op de CBR website, maar zijn voor jou als klant niet herkenbaar te linken aan de rijschool.

Slagingspercentages worden door sommige rijscholen zo bewerkt dat deze positiever door het CBR worden weergegeven dan de slagingspercentages eigenlijk zijn. Dit doen ze onder andere door:

  • Leerlingen te weigeren die relatief gezien minder kans van slagen hebben: Bijvoorbeeld leerlingen die last hebben van erge nervositeit, weinig aanleg hebben, oudere leerlingen of leerlingen die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Natuurlijk mag dit officieel niet, maar zegt een rijschool een wachtlijst van 3 maanden te hebben, dan ga je vaak vanzelf wel op zoek naar een andere rijschool waar je op korte termijn met rijles kunt beginnen.
  • Slechte leerlingen zonder dat zij het merken laten afrijden onder een andere rijschoolnaam.

Het slagingspercentage van Starter Rijschool kan je zien door hier op te klikken!