Online rijlessen oplossing voor lesverbod?

In deze coronatijd groeit de vraag naar online rijlessen zodat leerlingen kunnen blijven werken aan hun rijvaardigheid. Green Dino, onder meer leverancier van rijsimulatoren, zit achter de website www.rijlessen-online.nl. Ze zien de aanmeldingen rap toenemen. Leerlingen vinden er vijftig unieke rijlessen en kunnen de oefeningen onbeperkt herhalen. De online lessen zijn ook interessant voor de rijschool: als de rijschool de online rijlessen aan leerlingen verkoopt, wordt de opbrengst gedeeld. 

 

Nu fysiek lessen niet meer kan, vormt online rijles een alternatief om toch te blijven werken aan het niveau van de leerling. Green Dino is gespecialiseerd in rijsimulatoren voor verschillende typen voertuigen zoals scooter, auto, truck, bus en alarmvoertuigen. Alle simulatoren maken gebruik van simulatiesoftware die door Green Dino zelf is ontwikkeld. Vanuit die expertise is tijdens de eerste lockdown rijlessen-online.nl neergezet.

Rijvaardigheid

Sinds de website online is, hebben al bijna 500 leerlingen gebruik gemaakt van de online rijlessen. Directeur Andrea Poelstra van Green Dino vertelt: “Dit is rijsimulatie die thuis vanachter de computer kan worden gedaan. Het is weliswaar net even anders dan in een simulator, maar je leert hier wel welke handelingen er bij situaties horen. Dit is geen game of vermaak, het is echt bedoeld om aan je rijvaardigheid te werken.”

Onze hersenen maken geen onderscheid of je op de weg rijdt, in een rijsimulator of achter je pc. Het gevoel van rijden is voor veel rijtaken niet belangrijk, zoals bij voorrang geven. Snelheidskeuze en kijken zijn wel belangrijk, die taken kun je prima op je pc oefenen. Eenmaal geleerd dan gebruik je deze kennis ook in de lesauto. De instructiesoftware moet worden gedownload. Het maken van kilometers gebeurt in de browser.

Verkeersveiligheid

De online rijlessen zijn er voor rijbewijsleerlingen om te oefenen, maar worden tegelijkertijd ook ingezet om de algehele verkeersveiligheid te verbeteren. Als vuistregel geldt dat per elke gereden 1.000 kilometer de ongevalskans met 10 procent daalt. Het maakt daarbij volgens ons niet uit of er in een simulator of in een echte auto wordt gereden. “Je brein maakt geen onderscheid tussen fysieke kilometers of kilometers in een simulator”, zegt Poelstra. En tijdens reguliere rijlessen maak je te weinig kilometers om echt veilig te rijden nadat je geslaagd bent. Wie veel oefent met de online lessen, legt zogezegd grotere afstanden af en daarmee verlaagt het ongevalsrisico.”

Hogere slaagkans

Sinds 2005 hebben promovendi van verschillende universiteiten experimenten gedaan. Zij stelden vast dat rijsimulatorleerlingen na het volgen van rijsimulator rijlessen minder lesuren nodig hebben om te slagen en een hogere slaagkans hebben op het eerste rijexamen dan leerlingen die uitsluitend in een lesauto hebben gereden. Ook toonden die studies aan dat de prestaties in de rijsimulator goede voorspellers zijn voor de latere prestaties op de weg. Dezelfde software is nu door Green Dino online gezet. Het doel is volgens Poelstra niet om rijlessen op de weg te vervangen, maar om meer rijervaring op te doen.

Professor Willem Verwey van de Universiteit Twente verwacht dat online rijlessen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het leren toepassen van verkeersregels en de herkenning van gevaar kan verbeteren. Dit zal de komende tijd nader onderzocht worden door leerlingen die de online rijlessen hebben uitgevoerd voor langere tijd te volgen. Op dit moment wordt een experiment uitgevoerd om de leerwaarde van de online-rijlessen te bepalen. Onderzocht wordt of de rijvaardigheid van de leerling toeneemt en hoeveel rijlessen hiervoor nodig zouden zijn op de weg.

Leren kijken

Beginnende bestuurders zijn statistisch gezien vaker betrokken bij ongevallen dan meer ervaren bestuurders. Dat komt onder meer omdat er geen instructeur meer naast de bestuurder zit die helpt met kijktechnieken en verkeersregels. Na het behalen van het rijbewijs vergeten jonge bestuurders snel wat hen geleerd is over veilig rijden. En moeten dit zelf ervaren wat natuurlijk erg gevaarlijk is.

De kennis blijft beter hangen bij een beginnend bestuurder die heeft gelest in een online verkeersomgeving met lessen gevaarherkenning, constateert Poelstra. “De ongevalsbetrokkenheid van rijsimulatorleerlingen is tot 63 procent verlaagt in de eerste 12 maanden na het behalen van het rijbewijs. Snelheidskeuze, kijken en gevaarherkenning vormen dan ook een belangrijk onderdelen van die online rijlessen.”

Rijbewijsleerling Sander Andreas maakte dit voorjaar gebruik van de online lessen. Ondertussen heeft hij al een paar maanden zijn rijbewijs. “Ik denk dat de online rijlessen zeker geholpen hebben. Tijdens de eerste lockdown is het een zeer goede manier geweest om thuis te oefenen. Ook was het vrij duidelijk dat deze oefening zorgde voor meer rust op de weg. Het is naar mijn mening zeker een goede toevoeging op de normale rijlessen, omdat je dingen als kijkgedrag en situatie herkenning prima achter de computer kan leren.”

BRON: https://www.rijschoolpro.nl/autonieuws/2021/01/06/online-rijlessen-oplossing-voor-lesverbod/?gdpr=accept