Automaat rijlessen

Je hebt voor je nieuwe baan een rijbewijs nodig, wilt in een zomer je rijbewijs halen of wilt om een andere reden snel je rijbewijs halen. Gelukkig kun je zelf een aantal dingen doen om zo snel mogelijk je rijbewijs te halen. In dit blog vind je 5 tips.

TIP 1 – LAAT JE INSTRUCTEUR INSCHATTEN HOEVEEL LESSEN JE NODIG HEBT

Het aantal rijlessen dat je nodig hebt, is voor iedereen anders. De een leert sneller dan de ander en sommigen hebben meer aanleg of inzicht dan anderen. Start daarom met een proefles. De instructeur kan dan op basis van je aanleg, inzicht en rijvaardigheid aangeven hoeveel rijlessen je ongeveer nodig hebt. Zo weet je waar je aan toe bent en welk rijlespakket het beste bij je past. Wel zo fijn!

TIP 2 – BEGIN OP TIJD MET JE THEORIE

Voor een vlotte en efficiënte rijles heb je theoriekennis, bijvoorbeeld over de betekenis van verkeersborden, nodig. De instructeur hoeft dit dan niet uit te leggen, waardoor in de rijles meer tijd en focus voor rijvaardigheden is. Door op tijd je theorie te halen, kun je dus lestijd besparen. Daarnaast mag je pas op voor het praktijkexamen als je het theoriecertificaat hebt gehaald. Hoe later je het theorie-examen aflegt, hoe later je op kunt voor het praktijkexamen.

Het theorie-examen wordt vaak onderschat. Begin daarom op tijd met leren en oefen examenvragen. In ons blog over het theorie-examen vind je meer tips om je voor te bereiden op dit examen.

TIP 3 – PLAN RIJLESSEN EN HET PRAKTIJKEXAMEN TIJDIG IN

Als je een tijdje niet of minder lest, kan je niveau naar beneden gaan. Dat is zonde. Zorg dat je regelmatig lest en plan zoveel mogelijk rijlessen vooruit. Vraag daarnaast, uiteraard met goedkeuring van je instructeur, zo snel mogelijk het praktijkexamen aan. Door lange wachttijden bij het CBR kan het even duren voordat je op mag voor het examen. Als je te lang wacht met aanvragen, duurt het dus ook langer voordat je je rijbewijs hebt.

TIP 4 – BEGIN VOORBEREID AAN ELKE RIJLES

Bespaar lestijd door je goed voor te bereiden. Denk voor je rijles wat jullie vorige keer hebben geoefend en wat er goed en fout ging tijden de les. Houd de voortgang goed bij en focus je op de punten waarop je jezelf nog kan verbeteren. Geef ook bij de instructeur aan over welke punten je nog niet zelfverzekerd bent. Hier kan in de lessen extra aandacht aan worden besteed in plaats van herhalen wat je al beheerst. Zo wordt de lestijd efficiënt besteed.

TIP 5 – VOLG EEN SNELCURSUS

Wil je écht snel je rijbewijs halen? Volg dan een snelcursus. Je gaat dan intensief lessen, meerdere uren per dag en meerdere dagen per week. Het praktijkexamen wordt meteen aangevraagd. Voor aanvang van de snelcursus weet je op welke datum en welk tijdstip je praktijkexamen plaatsvindt. Voor de snelcursus start, dien je je theoriecertificaat te halen.

Let op: wil je op korte termijn een snelcursus volgen? Meld je dan tijdig aan! Dit in verband met de lange wachttijden bij het CBR.