Praktijk Examen

Ben jij klaar om het auto praktijkexamen af te leggen? Lees dan eerst hieronder wat je allemaal kan verwachten tijdens zo een examen. 

Voor het examen rij je meestal nog even met je rij instructeur om sommigen onderdelen te herhalen. Eenmaal aangekomen bij het CBR maak je kennis met je examinator. Die legt je uit hoe je examen verloopt en controleert je uitnodiging voor je examen, je identiteitsbewijs en of je je zelfreflectie formulier ingevuld hebt meegenomen. 

Je mag zelf kiezen of je instructeur meerijd met het examen. Als je liever hebt dat die meerijd komt die mee en gaat achter jou zitten. Heb je dat liever niet dan is je instructeur alleen aanwezig bij het begin gesprek en het eind gesprek. In sommigen gevallen komt er een examinator in opleiding. Dan is het helaas niet mogelijk dat je instructeur meerijd. 

Nadat de examinator alle papieren heeft gecontroleerd en je heeft uitgelegd hoe een examen in elkaar zit doet die een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand. 
Voor de rit kan de examinator jou vragen stellen over de auto. Dat kan zijn over de motor zelf, banden, knopjes in de auto en de symbolen op het dashboard. Het is meestal niet meer dan 3 a 4 vragen. 

 

De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Tijdens het examen krijg je 2 bijzondere verrichtingen die je moet uitvoeren. Deze 2 bijzondere verrichtingen kiest de examinator zelf uit en geeft het je op tijd aan. Tijdens de examen rij je een route die de examinator aangeeft. Er is ook een gedeelte van het examen wanneer je zelfstandig route moet gaan rijden. Dat doe je met de navigatie systeem. Je moet het zelf kunnen instellen en de examinator geeft aan jou het adres aan wat je moet invoeren. 
Belangrijke punten waar de examinator oplet tijdens het examen is zelfstandig rijden, vlot, veilig  sociaal en beheersing van de auto. Om deze punten natuurlijk goed te kunnen uitvoeren is kijkgedrag en voorruitkijken van groot belang.

Op het moment dat je terug bent bij het CBR terrein sluit je je auto af en krijg je binnen de uitslag van je examen. Je hoort direct wat je uitslag is. 

 

Geslaagd? Dan kan je na paar uurtjes afspraak maken bij de gemeente om je rijbewijs aan te vragen. Daarbij heb je een pasfoto, geldig legitimatiebewijs en natuurlijk paar centjes nodig. 

 

Gezakt? De examinator legt je uit waarom het nog niet een voldoende is. Daarbij maakt hij gebruik van je zelfreflectie formulier. Hij geeft je tips & tricks mee voor je volgende examen. 

 

Herexamen aanvragen? Normaliter kan je al binnen paar weken weer herexamen afleggen. Alleen mag je niet na je examendatum binnen 2 weken examen afleggen. Is je examen afgebroken ivm een verkeersgevaarlijk gedrag dan krijg je te maken langere wachttijd. Dan kun je pas na 6 weken herexamen afleggen. 

Zorg altijd dat je goed voorbereid je examen ingaat! Probeer altijd tijdens de lessen boven voldoende te rijden zodat als je examen aflegt en je bent zenuwachtig dat je nog steeds met een voldoende de examen kan afleggen.

Als je gezakt bent zorg dan dat je eerst goed oefent met je instructeur op de punten waarvoor je bent gezakt zodat je je herexamen zeker haalt!

 

Of

Vraag nu een GRATIS proefles aan